Tandvleesbehandelingen

Hoe herkent u een tandvleesontsteking?

Heeft u één of meer van de volgende symptomen, dan kan er sprake zijn van tandvleesproblemen.

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?

Problemen met het tandvlees worden vrijwel altijd veroorzaakt door een verminderde en / of slechte mondhygiëne, waardoor tandplak ontstaat. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën die zich gedurende de dag afzetten op het gebit. Deze aanslag is goed te verwijderen door twee keer per dag de tanden te poetsen en gebruik te maken van ragers of tandenstokers. Wanneer dit echter niet (goed) gebeurt en er resten tandplak achterblijven op de tanden, verkalkt de tandplak en ontstaat er tandsteen. De bacteriën die zich op het tandsteen verzamelen irriteren het tandvlees, waardoor het ontstoken raakt. Dit is een vrijwel pijnloos proces, wat dus vaak onopgemerkt blijft.

Gingivitis

Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. In het geval van gingivitis is de oppervlakkige rand van het tandvlees ontstoken. Gingivitis is als milde vorm van ontstoken tandvlees vrij gemakkelijk op te lossen door het tandsteen te verwijderen en het gebit goed te verzorgen. Wanneer gingivitis echter niet op tijd wordt opgemerkt en behandeld, breidt de ontsteking zich uit en ontstaat er parodontitis. Afhankelijk van de staat van uw tandvlees zijn er verschillende tandvleesbehandelingen mogelijk om uw tandvleesproblemen op te lossen.

Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit houdt in dat een oppervlakkige tandvleesontsteking (gingivitis) zich niet beperkt tot het tandvlees, maar ook het onderliggende botweefsel en het steunweefsel aantast onder invloed van tandplak en bacteriën. Dit proces gebeurt meestal geleidelijk en nagenoeg pijnloos. Door deze botafbraak ontstaan smalle ruimtes tussen de wortel en het tandvlees, de zogenaamde ‘pockets’. Deze pockets zijn thuis met een tandenborstel niet te reinigen, maar worden wel geleidelijk dieper waardoor tanden en kiezen uiteindelijk los komen te staan.

Afspraak maken of inschrijven nieuwe patiënt?

Afspraak maken bij de tandarts of mondhygiëniste?

Neem dan tijdens kantoortijden contact met ons op telefoonnummer 024 360 33 35.

Bent u nog geen patiënt bij ons?

Van harte welkom, schrijf uzelf dan online in via het inschrijven button.