Groesbeekseweg 53
6524 CN Nijmegen

024 360 3335
Slider

Tandvleesbehandelingen

Tandvleesbehandelingen hebben als doel om problemen met uw tandvlees, zoals ontstoken tandvlees, op te lossen of te voorkomen. Helaas gaan tandvleesproblemen niet vanzelf over en zullen ze na verloop van tijd zelfs verergeren. Maak in het geval van pijnlijk of bloedend tandvlees direct een afspraak bij de tandarts voor een tandvleesbehandeling.

Symptomen tandvleesproblemen?

Wanneer u één of meer van de volgende symptomen herkent, kan er sprake zijn van tandvleesproblemen:

  • Het tandvlees heeft een donkerrode kleur (gezond tandvlees is roze)
  • Het tandvlees bloedt tijdens het tandenpoetsen of wanneer u iets hards eet
  • U heeft tand- en kiespijn
  • Het tandvlees is opgezwollen
  • Tanden of kiezen zitten los
  • Uw lymfeklieren zijn opgezwollen
  • Uw kaak is opgezwollen
  • U heeft een vieze smaak in uw mond en/of een slechte adem

024 360 3335 Afspraak maken

Hoe ontstaan tandvleesproblemen?

Problemen met het tandvlees worden vrijwel altijd veroorzaakt door een slechte mondhygiëne en door het ontstaan van tandplak. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën die zich gedurende de dag afzetten op het gebit. Deze aanslag is goed te verwijderen door twee keer per dag de tanden te poetsen en gebruik te maken van ragers, flosdraad en/of tandenstokers. Wanneer dit echter niet (goed) gebeurt en er resten tandplak achterblijven op de tanden, verkalkt de tandplak en ontstaat er tandsteen. De bacteriën die zich op de tandsteen verzamelen irriteren het tandvlees, waardoor het ontstoken raakt.

Gingivitis

Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. In het geval van gingivitis is de oppervlakkige rand van het tandvlees ontstoken. Gingivitis is als milde vorm van ontstoken tandvlees vrij gemakkelijk op te lossen door het tandsteen te verwijderen en het gebit goed te verzorgen. Wanneer gingivitis echter niet op tijd wordt opgemerkt en behandeld, breidt de ontsteking zich uit en ontstaat er parodontitis.

Parodontitis

Bij parodontitis worden de pockets – de smalle ruimtes tussen het tandvlees en de tanden en kiezen – steeds dieper omdat de plak en tandsteen zich hier ophoopt. Op den duur ontstaat er zoveel ruimte dat er tandplak en tandsteen kan ontstaan in de pockets, waardoor de ontsteking steeds dieper komt en uiteindelijk het kaakbot bereikt. Als er te laat wordt ingegrepen, kan het kaakbot afbreken en gaan tanden en kiezen loszitten en uitvallen.

Marjolein uit Wijchen :
“Ik bleek al jaren last van parodontitis te hebben. Daar had mijn vorige tandarts nooit iets over gezegd! Gelukkig wisten ze bij EviDent Mondzorg precies wat er moest gebeuren om mijn tandvlees weer gezond te maken.”

Tandvleesbehandelingen

Afhankelijk van de staat van uw tandvlees zijn er verschillende tandvleesbehandelingen mogelijk om uw tandvleesproblemen op te lossen.

Pocketstatus

Wanneer we parodontitis vermoeden, voeren we een pocketstatusonderzoek uit. Dit houdt in dat we rondom alle tanden en kiezen de diepte van de pockets meten en aanwezigheid van bloedingen, plak, en/of tandsteen noteren zodat we kunnen vaststellen hoe diep de ontsteking zit en of er sprake is van gingivitis en/of parodontitis.
Naar aanleiding van de pocketstatus wordt een gepaste behandeling voorgesteld.

Parodontiumstatus

Er kan in plaats van een pocketstatusonderzoek ook gekozen worden voor een onderzoek naar de parodontiumstatus als de mondsituatie hier aanleiding toe geeft. Dit is een uitgebreider onderzoek waarbij we rondom de tanden en kiezen de diepte van de pockets meten, de aanwezigheid van bloedingen, plak en/of tandsteen noteren. Daarnaast noteren we in welke mate wortelhalzen blootliggen of er tussen de wortels van een kies ook ontsteking aanwezig is en of er loszittende tanden en kiezen aanwezig zijn.

Reiniging van het gebit

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek stellen we een behandelplan op. Wanneer de ontsteking nog niet ver is doorgedrongen, wordt het gebit gereinigd en worden tevens tandplak en tandsteen verwijderd. Bij een diepere ontsteking kan het ook nodig zijn om een grondige reiniging van de wortels van uw tanden en kiezen uit te voeren.

Flapoperatie

In het geval van zeer ernstige parodontitis kan er gekozen worden voor een flapoperatie. Bij een flapoperatie wordt het tandvlees losgemaakt en opzijgeschoven, waarna het ontstoken weefsel wordt verwijderd. Deze behandeling voeren we uit onder een plaatselijke verdoving. Deze behandeling wordt uitgevoerd door onze tandarts onder een plaatselijke verdoving, mocht de reguliere tandvleesbehandeling niet het gewenste effect hebben.

Laserbehandeling

EviDent Mondzorg is gespecialiseerd in laserbehandeling met geavanceerde Nd-YAG laserapparatuur. Kijk voor meer informatie op de pagina over de laserbehandeling.

Evaluatie van de behandeling

In alle gevallen zullen we na een aantal maanden de stand van uw tandvlees weer bekijken. We meten de pockets dan opnieuw, om te zien of er genoeg verbetering is opgetreden.

Mevrouw de Berg uit Wijchen:
“Mijn parodontitis was zo erg dat er een flapoperatie nodig was. Een vrij zware ingreep, maar gelukkig was ik bij EviDent Mondzorg in goede handen en is de operatie goed verlopen.”

Kosten tandvleesbehandeling

Hieronder vindt u een kostenoverzicht van de meest voorkomende tandvleesbehandelingen. Voor een compleet overzicht van onze tarieven kunt u terecht op de tarievenpagina.

Tandvleesbehandeling

Prijs

Onderzoek van het tandvlees met pocketstatus € 151,88
Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus € 166,21
Grondig reinigen wortel door een tandarts, per element € 30,95
Flapoperatie tussen 2 elementen € 186,27
Flapoperatie uitgebreid, per sextant (één zesde deel) € 343,87
Toepassing lokaal medicament € 61,90

Afspraak maken

Neem contact met ons op voor meer informatie over tandvleesproblemen en onze tandvleesbehandelingen. U kunt hiervoor bellen naar 024 360 3335 of mailen naar info@EviDentmondzorg.nl.

024 360 3335 Afspraak maken