Esthetische behandelingen

Een goed verzorgd gebit representeert in hoge mate het uiterlijk van een persoon. EviDent Mondzorg is gespecialiseerd in diverse cosmetische c.q. esthetische behandelingsmogelijkheden, zoals veneers (facings) en bleken. Heeft u interesse in een mooier, witter en/of rechter gebit, dan is een cosmetische tandheelkundige behandeling voor u wellicht een optie. Vraag uw behandelaar wat voor u de meeste optimale oplossing is.

Wanneer is een esthetische behandeling zinvol?

Welke mogelijkheden zijn er?

Om het uiterlijk van uw gebit te verbeteren kan de tandarts tanden bleken of een facing plaatsen op de tand. Dit is een soort schildje waarmee de vorm of kleur wordt aangepast. Er zijn twee verschillende soorten facings:

Composiet facings

Voordelen: betaalbaar, direct toepasbaar en in één behandeling te maken, gemakkelijk aan te passen.
Nadelen: minder duurzaam, verkleurt na verloop van tijd.

Porselein facings

Voordelen: duurzamer, optimale esthetiek (kleur en materiaal representeren optimaal het echte tandglazuur), wordt met de hand op maat gemaakt en vormgegeven in een tandtechnisch laboratorium.
Nadelen: relatief duur, vervaardiging duurt 2 weken.

Bleken

Voordelen: betaalbaar, meerdere keren toe te passen, geen uitgebreide behandeling noodzakelijk.
Nadelen: het effect is niet blijvend (1-3 jaar, afhankelijk van voeding en gewoonten), maar kan met dezelfde set weer herhaald worden. Het resultaat is minder voorspelbaar, er kan gevoeligheid optreden, vullingen bleken niet mee.

Waarom facings?

Door erfelijkheid, slijtage, gaatjes in het verleden, scheefstand of ongevallen kan het zijn dat een verbetering van de esthetiek wenselijk is. In veel gevallen kan een heel mooi resultaat bereikt worden met behulp van facings. Vraag uw tandarts naar de mogelijkheden in uw specifieke situatie en of er eventueel andere behandelingen noodzakelijk zijn voor een betrouwbaar en duurzaam resultaat.

Waarom tanden bleken?

Door leeftijd, erfelijkheid, eten, drinken en roken kunnen tanden hun witheid verliezen. Het tandbeen wordt dikker en het glazuur wordt aangetast waardoor verkleuring optreedt. Uw tanden krijgen hierdoor een gele of bruine tint. Door uw tanden te bleken krijgt uw gebit zijn oorspronkelijke kleur terug of kan een witter gebit bereikt worden.
Vraag uw tandarts of dit voor u een geschikte behandeling is en of er eerst andere behandelingen noodzakelijk zijn om het gewenste effect te bereiken. Denk hierbij aan het vervangen van oude vullingen of het reinigen van het gebit voorafgaand aan het bleken.

Waarom bleken bij de tandarts?

Het enige bewezen effectieve middel voor het bleken van het glazuur is waterstofperoxide. Dit kan in een aantal vormen effectief toegepast worden. Echter, alle vormen die effectief zijn mogen alléén door een tandarts toegepast worden. Dit heeft te maken met de concentratie van het middel én de kennis en zorg die daarmee geboden is.

De bleekbehandeling

Bij EviDent Mondzorg maken de tandartsen gebruik van “thuisbleken”. Eerst maakt de tandarts een afdruk van uw gebit. Op basis van deze afdruk wordt een kunststof bitje gemaakt waarmee de bleekgel nauwkeurig kan worden aangebracht, zodat de gel alleen op het tandglazuur komt. Het bitje, de bleekgel en instructies krijgt u bij het tweede bezoek mee naar huis. Gedurende maximaal 4 dagen draagt u het bitje met de gel 4 uur per dag. Na 4 uur is de bleekgel uitgewerkt. Iedere keer ziet u meer resultaat. 
Tussen het bleken door en gedurende 2 weken erna wordt het afgeraden producten met veel kleurstoffen (waaronder rode wijn, thee, koffie, tabak, kruidig eten) te consumeren.
Is na 4 keer bleken het resultaat nog niet bereikt, dan kunt u in overleg met uw tandarts langer doorbleken. 
Bleken is alleen geschikt voor volwassenen. De tandarts controleert vooraf of uw gebit geschikt is om gebleekt te worden.

Veelgestelde vragen

EviDent Mondzorg raadt de thuisbleeksets die bij een drogisterij worden aangeboden af. De mal om de tanden heen is niet op maat gemaakt, waardoor bleekgel makkelijk tegen het tandvlees komt. Dit kan pijnlijk zijn en ook het tandvlees kan hierdoor bleken, want niet wenselijk is.
U kunt bij ons een op maat gemaakte mal laten maken, waarbij u met de juiste bleekgel en instructies thuis de tanden kunt bleken. De mal is vaker te gebruiken. Voor meer informatie hierover kunt u altijd bij uw behandelaar terecht.

Afspraak maken of inschrijven nieuwe patiënt?

Afspraak maken bij de tandarts of mondhygiëniste?

Neem dan tijdens kantoortijden contact met ons op telefoonnummer 024 360 33 35.

Bent u nog geen patiënt bij ons?

Van harte welkom, schrijf uzelf dan online in via het inschrijven button.