Implantaten voor vastzetten prothese

Uw gebit is gezichtsbepalend. Het is dan ook bijzonder vervelend als u om welke reden dan ook een slecht zittende prothese heeft of helemaal geen tanden of kiezen. Het kan afbreuk doen aan uw zelfvertrouwen, sociale welzijn en eetgewoonten/ervaring. EviDent Mondzorg informeert u over de oplossingen voor uw gebit.

Uw implantoloog kan een prothese plaatsen (of uw huidige kunstgebit vervangen). Deze prothese kan worden verankerd op implantaten. Een duurzame en comfortabele maatwerkoplossing.

Implantaten voor vastzetten prothese

Problemen met uw gebit

Een veel voorkomende oorzaak voor een loszittend kunstgebit is het slinken van kaakbot. De gevolgen zijn niet prettig: uw gezicht gaat er ouder uitzien en u kunt last krijgen van een pijnlijke kaak. Als uw huidige kunstgebit wel goed functioneert, kan preventie belangrijk zijn. Een prothese op implantaten biedt voordelen voor de toekomst, zoals het tegengaan van het slinken van de kaak en een vaste verankering en ondersteuning van het gebit.

Een prothese bevestigd op implantaten

Een volledige prothese (overkapping) op basis van meerdere implantaten biedt een veilige en betrouwbare oplossing voor uw gebitsprobleem. De implantaten zijn gemaakt van het lichaamsvriendelijke materiaal titanium en lijken sterk op metalen schroefjes. Deze kunstwortels zorgen voor een goede verankering van uw prothese(s). Uw nieuwe gebit oogt en voelt een stuk natuurlijker. Ook voor gedeeltelijke protheses zoals een frame kunnen implantaten voor onzichtbare verankering zorgen.

Behandelvorm hangt af van uw persoonlijke situatie
Om te kunnen beoordelen of u voldoende kaakbot heeft, zal de tandarts röntgenfoto’s maken. Ook onderzoekt hij of uw tandvlees gezond is. Pas als uw kaakbot en tandvlees in orde zijn, brengt de tandarts in uw onder- en/of bovenkaak een of meerdere implantaten in. Na een inhelingstijd van 6 tot 8 weken kan de nieuwe prothese op maat worden gemaakt. Gedurende de inheling kun u de oude prothese blijven gebruiken. Van u wordt nadrukkelijk verwacht dat u de implantaten en prothese(s) na plaatsing goed verzorgt.

Veelgestelde vragen

Het plaatsen van implantaten kan pas als uw kaak volgroeid is (vanaf 21 jaar). Een uiterste leeftijdsgrens is er niet. Belangrijker dan de leeftijd is uw lichamelijke conditie. Roken, suikerziekte en bovenmatig alcoholgebruik hebben vaak een nadelige invloed op de resultaten. De tandarts bespreekt met u de mogelijke risico’s van de behandeling.

De doorlooptijd van het gehele behandelproces varieert. De behandeling voor het plaatsen van de twee tot zes benodigde implantaten duurt in de regel maximaal anderhalf uur. Dit hangt af van uw situatie en of er botopbouw moet plaatsvinden. Daarna krijgen de implantaten een rustperiode om vast te groeien. Deze periode (variërend van 1 tot 6 maanden) en hangt af van de kwaliteit van uw bot en een eventuele botopbouw. Vervolgens kan de tandarts of tandprotheticus de nieuwe prothese op de implantaten maken. In de meeste gevallen duurt dit 4 tot 6 weken. De totale behandeling kan dus variëren tussen de 3 tot 9 maanden.

Net als bij andere behandelingen, plaatst de implantoloog een plaatselijke verdoving. Natuurlijk niet prettig, maar u voelt tijdens de behandeling geen pijn. U kunt nog enkele dagen klachten hebben. Als u last heeft van een gevoelige of wat gezwollen mond, kunt u gerust een pijnstiller nemen en uw wang koelen met ijs. Vaak schrijft uw implantoloog ook een mondspoelmiddel en eventueel een antibioticum voor. Onderzoek heeft aangetoond dat 98% van de implantaten succesvol vastgroeit. Het succes op lange termijn is voornamelijk afhankelijk van de mondhygiëne en de verzorging van de implantaten.

Uw prothese is zo stevig verankerd op uw kaak dat u met een gerust hart kunt kauwen, praten en lachen. Daarmee benadert de prothese op basis van implantaten het natuurlijke gebit

Uw prothese wordt in overleg met u, samen met de implantoloog, tandprotheticus en/of een tandtechnisch laboratorium gemaakt. De tandprotheticus is zo deskundig dat alleen een vakspecialist in staat is het verschil te zien met een natuurlijk gebit.

Uw implantaat is gemaakt van titanium, een metaal dat door uw lichaam wordt geaccepteerd. Omdat implantaten onder de Medische Hulpmiddelen wet valt, worden er strenge controles toegepast. Bij EviDent mondzorg maken we gebruik van BioComp implantaten, een vooraanstaande Nederlandse implantaatfabrikant.

De eerste twee weken na behandeling is het verstandig zacht voedsel te eten en uw mond te desinfecteren met het voorgeschreven mondspoelmiddel. Als uw prothese is aangebracht reinigt u deze dagelijks grondig, vooral bij de overgang van de implantaten naar het tandvlees. Laat de prothese ’s nachts uit.
Voor het onderhoud van de prothese bestaan er speciale tandenborstels. U krijgt aanwijzingen van uw tandarts of van uw mondhygiënist. Bij vragen kunt gerust contact met ons opnemen.

In principe gaan uw implantaten een leven lang mee. Belangrijk is dat u de controles bij uw tandarts nakomt, uw gebit dagelijks goed reinigt en in goede gezondheid blijft. Net als bij uw natuurlijke tanden kunnen er rondom de implantaten ontstekingen ontstaan. Het is belangrijk dat u het implantaatsysteem goed schoonhoudt. Uw prothese kan in de loop van de tijd verkleuren, beschadigen of slijten. De tandprotheticus/-technicus kan uw prothese(s) eenvoudig herstellen of vervangen met behoud van de geplaatste implantaten.

Vooropgesteld, de kosten variëren sterk per persoon. Tandtechniekkosten, toegepaste methode en uitgebreidheid van de behandeling zijn bepalend. Uw implantoloog maakt voor u vooraf een begroting. Raadpleeg in ieder geval uw verzekeringspolis; naar gelang de behandeling kan het zijn dat uw verzekeraar (een deel van) de kosten dekt. Uw tandarts kan een voorstel indienen bij uw verzekering. In de regel geldt dat de (eenmalige) eigen bijdrage op lange termijn goed opweegt tegen de kosten die u maakt voor minder duurzame (tussen)oplossingen.

Afspraak maken of inschrijven nieuwe patiënt?

Afspraak maken bij de tandarts of mondhygiëniste?

Neem dan tijdens kantoortijden contact met ons op telefoonnummer 024 360 33 35.

Bent u nog geen patiënt bij ons?

Van harte welkom, schrijf uzelf dan online in via het inschrijven button.