Groesbeekseweg 53
6524 CN Nijmegen

024 360 3335
Slider

Implantaten concept

Een implantaat vervangt de wortel van een ontbrekende tand of kies. Het vormt de basis voor een kroon, brug of het bevestigen van een klikgebit. Bij EviDent Mondzorg kunt u terecht voor het plaatsen van implantaten.

 • Behandeling door een gespecialiseerde tandarts
 • Hoge kwaliteit implantaten
 • Persoonlijk behandelplan

024 360 3335 Afspraak maken

Wanneer is een implantaat geschikt?

Er zijn verschillende toepassingsgebieden voor implantaten:

Implantaat voor bijplaatsen van een enkele tand of kies

Het verlies van één of meerdere tanden kan uw leven meer beïnvloeden dan alleen het verlies van uw glimlach. Het kan u belemmeren in het goed kunnen kauwen, duidelijk kunnen spreken, kussen en proeven. Verzorgde tanden en een gezonde mond geven u meer zelfvertrouwen.
> Lees meer

Implantaten voor vastzetten van een prothese (“klikgebit”)

Kaakbot veranderd met de jaren. Hierdoor kan uw prothese steeds losser zitten. Een volledige prothese (overkapping) op basis van meerdere implantaten biedt een veilige en betrouwbare oplossing voor uw gebitsprobleem. Uw nieuwe gebit oogt en voelt een stuk natuurlijker. Ook voor gedeeltelijke protheses zoals een frame kunnen implantaten voor onzichtbare verankering zorgen.
> Lees meer

Botregeneratie voor stabielere bestaande of nieuwe situatie

Bot heeft de mogelijkheid te regenereren (aangroeien) onder begeleiding van de juiste behandeling. Dit kan toegepast worden in nieuwe situaties waar een implantaat gewenst is of bij bestaande situaties. Bij EviDent Mondzorg maken we gebruik van synthetische regeneratie materialen om de gewenste uitkomst te realiseren. Synthetische materialen hebben een voorspelbare uitkomst en een veel minder groot risico op immuunreacties.
Botregeneratie en augmentatie komt in vele vormen en maten voor en is compleet afhankelijk van het kaakbot benodigde ruimte. De implantoloog zal tijdens het vooronderzoek eventuele benodigde behandelingen toelichten.

Implantaat voor bijplaatsen één of meerder tanden of kiezen

 • Na het verwijderen van een tand of kies zal de ontstane holte dichtgroeien met bot. Veelal wordt gewacht met implanteren totdat het bot voldoende is aangegroeid. Tegelijkertijd slinkt de kaak op die plaats omdat er geen tandwortels meer aanwezig zijn. Daarom adviseren wij niet te lang te wachten met het plaatsen van een implantaat om zo veel mogelijk bot te behouden. Is het reeds lange tijd geleden dat een tand of kies verwijderd is, dan kan het nodig zijn het bot aan te vullen door regeneratie technieken of door bot aan te vullen (augmentatie).

 • Als er voldoende kaakbot aanwezig is of de voorbehandelingen hebben plaatsgevonden, kan het implantaat geplaatst worden. Het implantaat zal daarna, in de regel, 6 tot 8 weken moeten inhelen. Na deze periode kan een afdruk worden gemaakt voor kroon of brug welke na een productietijd van minimaal 2 weken geplaatst wordt.

 • prothetische behandelingen

Mondhygiëne en onderhoud

Na een behandeling waarbij bot opgebouwd is, is mondhygiëne zeer belangrijk. Wij schrijven u doorgaans een mondspoelmiddel voor. Indien nodig wordt antibiotica voorgeschreven en medicatie tegen de pijn. Poetsen en flossen kunt u blijven doen waarbij u de wond moet vermijden totdat deze goed genezen is.

Veel gestelde vragen

 • Duur van de behandeling en genezing
  1. Iedere behandeling en elk genezingsproces is individueel bepaald, afhankelijk van de soort operatie. De napijn en het genezingsproces hangen ook weer af van de persoonlijke omstandigheden.
 • Is de behandeling pijnlijk?
  1. Het te behandelen operatiegebied wordt verdoofd, zodat u gedurende de behandeling amper of geen pijn zult ervaren. Na de behandeling kan de behandelde plek in uw mond onaangenaam aanvoelen. Wij adviseren u hoe u hiermee het beste kunt omgaan. Na de operatie zal er wat zwelling en ongerief zijn.
 • Bijwerkingen
  1. Er zijn geen bijwerkingen van synthetische producten bekend. De ingroeitijd is sterk afhankelijk van de grootte van de wond, de doorbloeding en uw algehele gezondheid.
 • Kosten behandeling
  1. Ieder behandelplan is afhankelijk van de persoonlijke tandheelkundige situatie. Uw behandelaar bespreekt met u de behandeling en maakt voor u een begroting. Daarna is het aan u om te besluiten of dit de juiste keuze voor u is.

Implantaten voor vastzetten prothese

 • Uw gebit is gezichtsbepalend. Het is dan ook bijzonder vervelend als u om welke reden dan ook een slecht zittende prothese heeft of helemaal geen tanden of kiezen. Het kan afbreuk doen aan uw zelfvertrouwen, sociale welzijn en eetgewoonten/ervaring. EviDent Mondzorg informeert u over de oplossingen voor uw gebit.
  Uw implantoloog kan een prothese plaatsen (of uw huidige kunstgebit vervangen). Deze prothese kan worden verankerd op implantaten. Een duurzame en comfortabele maatwerkoplossing.

Problemen met uw gebit

Een veel voorkomende oorzaak voor een loszittend kunstgebit is het slinken van kaakbot. De gevolgen zijn niet prettig: uw gezicht gaat er ouder uitzien en u kunt last krijgen van een pijnlijke kaak. Als uw huidige kunstgebit wel goed functioneert, kan preventie belangrijk zijn. Een prothese op implantaten biedt voordelen voor de toekomst, zoals het tegengaan van het slinken van de kaak en een vaste verankering en ondersteuning van het gebit.

Een prothese bevestigd op implantaten

Een volledige prothese (overkapping) op basis van meerdere implantaten biedt een veilige en betrouwbare oplossing voor uw gebitsprobleem. De implantaten zijn gemaakt van het lichaamsvriendelijke materiaal titanium en lijken sterk op metalen schroefjes. Deze kunstwortels zorgen voor een goede verankering van uw prothese(s). Uw nieuwe gebit oogt en voelt een stuk natuurlijker. Ook voor gedeeltelijke protheses zoals een frame kunnen implantaten voor onzichtbare verankering zorgen.

We zetten alle voordelen van een prothese op implantaten voor u op een rij:

 • Tegengaan van het slinken van de kaak
 • Minder kans op een ingevallen mond
 • Geen getob meer met kleefpasta’s
 • Nooit meer een loszittend gebit
 • Een comfortabele en duurzame oplossing
 • Een prothese die voelt, oogt en functioneert als een natuurlijk gebit
 • Weer vol vertrouwen lachen, eten en praten
 • Geen ankers meer aan eigen tanden of kiezen.

Behandelvorm hangt af van uw persoonlijke situatie

Om te kunnen beoordelen of u voldoende kaakbot heeft, zal de tandarts röntgenfoto’s maken. Ook onderzoekt hij of uw tandvlees gezond is. Pas als uw kaakbot en tandvlees in orde zijn, brengt de tandarts in uw onder- en/of bovenkaak een of meerdere implantaten in. Na een inhelingstijd van 6 tot 8 weken kan de nieuwe prothese op maat worden gemaakt. Gedurende de inheling kun u de oude prothese blijven gebruiken. Van u wordt nadrukkelijk verwacht dat u de implantaten en prothese(s) na plaatsing goed verzorgt.

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u het antwoord op een aantal veel gestelde vragen rond implantaten.

Vanaf welke leeftijd is een implantaat mogelijk?

Het plaatsen van implantaten kan pas als uw kaak volgroeid is (vanaf 21 jaar). Een uiterste leeftijdsgrens is er niet. Belangrijker dan de leeftijd is uw lichamelijke conditie. Roken, suikerziekte en bovenmatig alcoholgebruik hebben vaak een nadelige invloed op de resultaten. De tandarts bespreekt met u de mogelijke risico’s van de behandeling.

Wat is de duur van een behandeling?

De doorlooptijd van het gehele behandelproces varieert. De behandeling voor het plaatsen van de twee tot zes benodigde implantaten duurt in de regel maximaal anderhalf uur. Dit hangt af van uw situatie en of er botopbouw moet plaatsvinden. Daarna krijgen de implantaten een rustperiode om vast te groeien. Deze periode (variërend van 1 tot 6 maanden) en hangt af van de kwaliteit van uw bot en een eventuele botopbouw. Vervolgens kan de tandarts of tandprotheticus de nieuwe prothese op de implantaten maken. In de meeste gevallen duurt dit 4 tot 6 weken. De totale behandeling kan dus variëren tussen de 3 tot 9 maanden

Is de behandelingen pijnlijk?

Net als bij andere behandelingen, plaatst de implantoloog een plaatselijke verdoving. Natuurlijk niet prettig, maar u voelt tijdens de behandeling geen pijn. U kunt nog enkele dagen klachten hebben. Als u last heeft van een gevoelige of wat gezwollen mond, kunt u gerust een pijnstiller nemen en uw wang koelen met ijs. Vaak schrijft uw implantoloog ook een mondspoelmiddel en eventueel een antibioticum voor. Onderzoek heeft aangetoond dat 98% van de implantaten succesvol vastgroeit. Het succes op lange termijn is voornamelijk afhankelijk van de mondhygiëne en de verzorging van de implantaten.

Voelt mijn prothese straks als echt?

Uw prothese is zo stevig verankerd op uw kaak dat u met een gerust hart kunt kauwen, praten en lachen. Daarmee benadert de prothese op basis van implantaten het natuurlijke gebit.

Oogt mijn prothese straks als echt?

Uw prothese wordt in overleg met u, samen met de implantoloog, tandprotheticus en/of een tandtechnisch laboratorium gemaakt. De tandprotheticus is zo deskundig dat alleen een vakspecialist in staat is het verschil te zien met een natuurlijk gebit.

Zijn de implantaten die ik krijg veilig?

Uw implantaat is gemaakt van titanium, een metaal dat door uw lichaam wordt geaccepteerd. Omdat implantaten onder de Medische Hulpmiddelen wet valt, worden er strenge controles toegepast. Bij EvDent mondzorg maken we gebruik van BioComp implantaten, een vooraanstaande Nederlandse implantaatfabrikant.

Hoe verzorg ik de prothese?

De eerste twee weken na behandeling is het verstandig zacht voedsel te eten en uw mond te desinfecteren met het voorgeschreven mondspoelmiddel. Als uw prothese is aangebracht reinigt u deze dagelijks grondig, vooral bij de overgang van de implantaten naar het tandvlees. Laat de prothese ’s nachts uit.
Voor het onderhoud van de prothese bestaan er speciale tandenborstels. U krijgt aanwijzingen van uw tandarts of van uw mondhygiënist. Bij vragen kunt gerust contact met ons opnemen.

Hoe lang gaan implantaten mee

In principe gaan uw implantaten een leven lang mee. Belangrijk is dat u de controles bij uw tandarts nakomt, uw gebit dagelijks goed reinigt en in goede gezondheid blijft. Net als bij uw natuurlijke tanden kunnen er rondom de implantaten ontstekingen ontstaan. Het is belangrijk dat u het implantaatsysteem goed schoonhoudt. Uw prothese kan in de loop van de tijd verkleuren, beschadigen of slijten. De tandprotheticus/-technicus kan uw prothese(s) eenvoudig herstellen of vervangen met behoud van de geplaatste implantaten.

Wat kosten de behandeling?

Vooropgesteld, de kosten variëren sterk per persoon. Tandtechniekkosten, toegepaste methode en uitgebreidheid van de behandeling zijn bepalend. Uw implantoloog maakt voor u vooraf een begroting. Raadpleeg in ieder geval uw verzekeringspolis; naar gelang de behandeling kan het zijn dat uw verzekeraar (een deel van) de kosten dekt. Uw tandarts kan een voorstel indienen bij uw verzekering. In de regel geldt dat de (eenmalige) eigen bijdrage op lange termijn goed opweegt tegen de kosten die u maakt voor minder duurzame (tussen)oplossingen.